Hasarlı oto olarak adlandırılan kazalı otomobiller, hasarlı oto pazarı şeklinde sektörde isimlendirilen kaza sonrası satışa sunulan arabalardır. Hasarlı oto alımı hakkında bilmeniz gerekenler bir kazalı otomobil alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında sizleri bilgilendirelim.

Adından da anlaşılacağı gibi hasarlı oto, bir kazaya karışması sonrasında hasar gören bir aracın yaptırılmadan satılması işlemidir. Genelde sigorta şirketleri tarafından satılan hasarlı araçlar, bunu meslek haline getirmiş kişilerce alınıp pazarlanmaktadır. Sigorta şirketleri tarafından satılan hasarlı araçlar dışında bir kaza yapmış hasarlı araç, araç sahibinin yaptıramaması vb. nedenlerden satılığa çıkmaktadır.

Neden bir hasarlı oto satın almak isteyebilirsiniz?

Otomobiller hakkında yeterli bilgiye sahip olmanız ve başarılı bir onarım atölyesi ile ilişkiniz olması durumunda hasarlı oto satın alarak daha ekonomik bir şekilde araç sahibi olabilirsiniz. Tabi ki dikkat etmeniz gereken unsurlar bulunmaktadır.

Hasarlı oto alırken dikkat etmeniz gerekenler?

hasarlı oto

Bir otomobilin şase ve direk bölümlerinin hasar görmemesi, yüzey hasarı olarak isimlendirilmektedir. Otomobilin dış parçaları günümüzde demonte (vidalı) olarak üretilmektedir. Hasarlı bir oto da şase ve direk bölgelerine intikal etmeyen hasarlar dış parçalarının değişimi ile eski haline gelebilmektedir. Can güvenliği, sağlamlık gibi kuşkulara neden olmadan onarılabilmektedir. Bu tür bir hasarlı oto sahibi olmanız pek rahatsızlık verici durum değildir. Aracın şase bölgelerine intikal etmiş bir hasarlı oto ise alınması gerek maliyet gerekse hasarın büyüklüğünden önerilmemektedir.

Hasarlı oto onarımı

Bir hasarlı oto satın alınmadan önce iyi bir inceleme, analiz gerektirmektedir. Bunu da ancak uzman kişiler başarabilmektedir. Hasarlı oto satan kişilerin sizlere yapacağı açıklamalar bazen gerçeği (onlarda hasar içeriğini göremeyeceğinden) yansıtmayabilir. Sektörde bu işi bilmeyen kişiler kapalı kutu şeklinde bir ifade kullanmaktadır. Aslında bu şekilde bir ifadeye gerek yoktur kapalı olsa da uzman biri bunu açık olarak görebilir. Hasarlı bir oto satın almanız durumunda otomobil üzerinde gözle görülen hasarları yapmak pek zor değildir. Asıl önemli olan gözle görülmeyen, can güvenliğini sağlayan unsurların yeterli derecede, eksiksiz olarak onarılmasıdır. İyi onarım yapılmayan bir hasarlı oto, ön düzen şeklinde isimlendirilen aracın direksiyon çalışma organlarında sürekli sorunlar çıkarabilir, daha sonra yaşanacak bir hasarda daha ciddi sonuçlar ortaya çıkmasını sağlayabilir.

Hasarlı oto alımı ve satışı yapan bazı kişiler bunu bir gelir olarak yaptıkları için ekonomiye gitmektedirler. Bu ekonomi arayışı kimi yazan hiç etik olmayan, aracın Airbag ünitelerinin tam olarak aktif olmadan kapatılması, çeşitli arıza lambalarının söndürülmesi gibi çirkin onarım işlemlerini yapmalarına neden olmaktadır. Fakat bilmezler ki bunu anlamak o kadar da zor değil. Yarım bir hasarlı oto yapmak yerine hiç yapmamaları gerekmektedir. Hasarlı bir oto satın almadan önce iyi bir ekspertiz yaptırmanız. Maliyeti tam olarak ortaya çıkaracak, doğru bir işlem ile sağlıklı bir otomobil sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Hasarlı otomobil satın alırken almış olduğunuz araç, hasar sonrasında yasal tutanak, sigorta işlemleri görmesi durumunda TRAMER üzerinde hasar kaydı bulunacaktır. TRAMER hasar kaydı sorgulama işlemleri sonrasında hasarın durumu, hatta daha da derinleştirilerek sigorta eksperi listesine ulaşılabilmektedir. Bu işlerin hasarlı oto onarımında anlaşılmayacak derecede onarım yapabilen ustaların olmasına rağmen gizlenmesi pek mümkün değildir.