Off Road kelimesi açılımı yaklaşık olarak ulaşılamayan, normal yol dışı bir arazi, bu tür bir arazide seyir halinde bulunan, ulaşılması zor bir yere doğal yollar olmadan ulaşmaya çalışan araçlara da Off Road araçları denir. Off Road araçları dünyada ilk olarak askeri amaçlı üretilmiş savaş vb. zamanlarda zor yol şartlarında kullanılabilmek için hazırlanmış araçlardır.

Diferansiyel kilidi

Bir Off Road aracının en belirgin özelliği 4×4 yani dört çeker biraz daha açmak gerekirse her tekerleğinde kavrama gücü olan özelliğidir. Her bir tekerleği aktif olan Off Road aracı bir tekerleğinin askıda kalması durumunda diğer tekerleğin pasif duruma geçmesinden tam olarak arazi şartlarında sonuç veremediğinden teknolojinin ilerlemesi ile paralel diferansiyel kilitleri üretilmiştir. ARB havalı diferansiyel kiliti, Lokka mekanik diferansiyel kiliti tüketimi zaman içinde artmıştır.

diferansiyel kilidi

MT Off Road lastikleri

Yine teknolojinin gelişmesi Off Road araçlarında eskiden kullanılan Off Road lastiklerinin yerini MT Off Road lastiklerine bırakmıştır. MT Off Road lastikleri çamur ve kaya tırmanışlarında gerek desen gerekse yanak dayanılıklığı gibi unsurlardan eskisinden daha fazla sonuç vermeye başlamıştır. Off Road araçları için lastik üreten firmalar, AT Off Road lastiklerini, asfalt zeminde de başarılı sonuç veren çamur ve kayada daha az başarılı lastikler, MT Off Road lastiklerini zor şartlarda başarılı sonuçlar veren fakat asfalt kabiliyetinin az olduğu Exrteme Off Road lastiklerini ise sadece çamur arazi koşullarında kullanılması için üretmişler, Off Road araçlarına araç sahibinin tercihine göre seçim yapabilme imkanı sağlamışlardır.

mt off road lastik

Off Road araç yükseltme

Bir Off Road arazi aracı için lastik boyutları genelde tüm yükseltmeler sonunda diferansiyel ve alt takım elemanlarının yere yakınlık mesafesi artmadığından lastik ile tabandan yükseltme tercih edilmektedir. Off Road araçlarında lastik ile araç yükseltme merkezden çift yönlü bir yükselme elde edildiğinden aracın lastiklerinin çamurluklarına sürtmesi veya manevralarda içe sürtmesi gibi sorunları ortaya çıkarmaktadır. Bu tür durumlarda aracın lastik dışında yükseltilmesi (kupa yükseltme) gerekmektedir. Araç yükseltme işlemleri Off Road aracının tipine göre yapılmaktadır. Sustalı bir arazi aracı için susta ve küpe yükseltme, bu işlemi yaparken de birçok Off Road aracında yapılması gereken amortisör uzatması gerekmektedir. Yada helezonlu bir araç için takoz yükseltme yada kit ile yükseltme gerekmektedir. Araç yükseltme de arazın dengesinin bozulmaması, aktarma organlarında balans uyumsuzluğu gibi unsurlar dikkate alınması gereken konulardır. Arışı yükseltilen bir araç için diferansiyel çevirme yada ara şaft konulması gerekebilmektedir.

off road araç yükseltme

Off Road vinç

MT Off Road lastiği, araç yükseltme, diferansiyel kiliti işlemleri sonrasında aracın her ne kadar iyi hazırlanmış olsa da zor arazı şartlarında doğa ile boy ölçüşmesi hep mümkün olmamaktadır. Bu tür durumlarda aracın arazi şartlarına direnemeyerek batması, kalması durumunda Off Road araçlarında vazgeçilmez bir ekipman vinçler gelmektedir. Off Road araçlarında genelde ön tampon üzerinde bulunan vinçler aracın çamur, vb. şartlarda kalması durumunda aracı bağlayarak çekmeyi, kendini kurtarmayı sağlamaktadır. Off Road araçlarında kullanılacak vinç, dünya standartları gereği aracın ağırlığının minimum iki katı çekme kapasitesinde olması gerekmektedir. Off Road araçlarında kullanılan vinç kendi aracınız dışında ekip arkadaşlarınızın zor durumda kalması gibi zamanlarda da önemli bir kurtarıcı konumundadır.

off road vinç

Off Road çelik tampon

Bir Off Road aracına vinç montajı yapabilmek için vinç bağlantı yerlerinin oldukça sağlam olması gerekmektedir. Bu bağlantılar genelde aracın şase kollarından veya iyi bir çelik tampon üzerinden alınması gereklidir. Şase kollarına bağlı olan minimum kalınlığı 3 mm malzemeden üretilmiş Off Road aracı çelik tampon hem vinç montajı konusunda hemde darbelere karşı Off Road aracını korumayı sağlamaktadır.

off road tampon

Off Road aracı şnorkel

Bir diğer Off Road ekipmanı olan şnorkel, aracın su geçişlerinde motorun gerek duyduğu havayı alabilmesi, hava filtresinden sonra havanın olabildiğine yüksek bir noktadan alınmasını sağlayan Off Road ekipmanıdır. Off Road aracı için kullanılan şnorkel, izolasyonu iyi yapılması gereklidir. Aksi halede su geçişlerinde şnorkel sahibi olsanız da motorunuzun su çekmesine neden olacaktır.

off road şnorkel

Off Road Roll Bar

Yukarıda belirtilen Off Road ekipmanlarının mevcut olması durumunda aracınız daha başarılı bir şekilde Off Road şartlarında iyi sonuçlar verecektir. Her zorlu şartta başarılı olan araç araç sahibinin aracını daha zor şartlarda kullanmak, limitleri zorlaması can güvenliği konusunu ön plana çıkaracak olup bu nedenle de Roll Bar gereksinimlerini doğurmaktadır. Off Road araçları için Roll Bar yapımı, çelik çekme borulardan minimum 2 mm et kalınlığında olması gerekmektedir. Roll Bar aracın devrilmesi durumunda yaşam ünitesinin zarar görmemesini, kullanıcısının yaralanmamasını sağlamaktadır.

off road Roll Bar