Zorunlu trafik sigortası, sigorta konusunu bilmeyen kasko sigortası ile sık karıştırılan bir konudur.
Zorunlu trafik sigortası adından da anlaşılacağı gibi yaptırılması zorunlu, trafiğe çıkan her araç için yapılması şart olan bir sigorta türüdür. Zorunlu trafik sigortası, bir aracı satın almanız durumunda ilk yapılması gereken işlemdir. İkinci el bir otomobil almanız durumunda noter satış işlemi sonrasında bir önceki araç sahibinin yaptırmış olduğu zorunlu trafik sigortası düşer, otomobil sigortası olarak kabul görmektedir. Bir araç satın almanız durumunda ilk yapılması gereken işlemin bu olduğu konunun aşağıdaki önemlerinden dolayı daha da ciddiye alınması gerekir.
Zorunlu trafik sigortası, bir kazaya karışmanız durumunda, karşı tarafa vereceğiniz zararı öder. Asla zorunlu trafik sigortası sizin hasarınızı ödemez. Haklı olmanız durumunda karşı tarafın trafik sigortasından hasar bedelinizi talep edersiniz. Kusurlu olmanız durumunda ise kasko sigorta sahibi değilseniz hasar bedelini cebinizden yaptırmanız gerekecektir. Kusurlu olma durumunda tekrar belirtmek gerekirse zorunlu trafik sigortası size ödeme yapmaz, sadece karşı tarafa verdiğiniz zararı karşılar.
Bir kazaya karışmanız durumunda, anlaşmalı tutanak, polis veya jandarma raporunuz, karşı tarafa ve size ait ehliyet, ruhsat ve sigorta poliçeleri fotokopileri zorunlu trafik sigortası ile dosya açmanızı hasar bedelini talep etmenizi sağlar. Birçok sigorta şirketi olay yeri fotoğraflarını da hasar dosya açılışlarında zorunlu hale getirildiğinden hasar yerinde araçların plakaları görülecek şekilde fotoğraf çekmeniz de eksiksiz bir dosya açmanızı sağlayacaktır. Zorunlu trafik sigortası üzerinden hasar dosyaları, ilk olarak ilgili sigorta şirketinden dosya açılışı, eksper tayin edilmesi, eksper tarafından aracın incelenmesi, istenilen dosya evraklarının ekspere verilmesi ile başlar. Sigorta eksperi ilgili evraklar ve hasar bedelleri ile birlikte kararını sigorta şirketine iletir. Bu süreç içerisinde yeni zorunlu trafik sigortası kanunu ile TRAMER kaydı yapılır ve TRAMER sonucu beklenir. TRAMER sonucu haklı şeklinde çıkması durumunda sigorta şirketi hasar bedelini adınıza ödeme yapar.
Eksik evrak, karşı tarafın alkollü olması, süresi geçmiş zorunlu trafik sigorta poliçesi haklı olsanız da hasar bedelini karşı taraftan sigorta aracılığı ile almanızı engeller. Bu tür durumlarda zorunlu trafik sigortası ile hasar bedeli almak yerine adli makamlar (mahkeme) aracılığı ile hasar bedelinizi alabilirsiniz.
Aracınızın kasko sigorta poliçesi olması durumunda hasarda haklı olduğunuzu kabul edersek, kasko poliçeniz üzerinden de hasar bedeliniz alınabilir. Bu durumda kasko şirketiniz haklı olduğunuz için hasar bedelini karşı tarafın trafik sigortasından talep eder alır. Sektörde buna rücu işlemi denir. Rücu işlemlerinde bedel karşı tarafın zorunlu trafik sigortasından alındığı için hasarsızlık indiriminiz düşmez, bir sonraki yıl kasko poliçe fiyatınız artmaz. Peki neden haklı olduğum halde karşı tarafın zorunlu trafik sigortası tarafından dosya açılmıyor da benim kasko poliçesi üzerinden dosya açılıyor? Nedeni, TRAMER sonucu beklemezsiniz. İşlemleriniz çok daha hızlı ilerler.
Tüm zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası işlemlerine mecbur kalmamanız dileriz.